Site Overlay

Zitplek

Zitplek

De zitplek oefening is een van de beste oefeningen om je bewustzijn te vergroten. Bekijk de video hoe je dit kunt aanpakken.

Het kiezen van een zitplek

Een zitplek gaat pas echt zijn nut bewijzen als je er regelmatig heen kunt gaan. Wellicht heb je reeds een gebied waar je vaak gaat spoorzoeken. Het gebied dat je in de eerste module hebt uitgekozen. Of heb je een ander gebied dichtbij huis zodat je er regelmatig heen kunt gaan. Of misschien kom je langs een geschikte plek onderweg naar je werk? Het hoeft helemaal geen groot natuurgebied te zijn. Een park of braakliggend terrein kan ook geschikt zijn.

Hou het simpel. Als het te ingewikkeld wordt om er heen te gaan, zul je er ook niet vaak heen gaan. Je hoeft er ook niet elke keer lang te zitten. Vijf minuten is ook een ervaring. Probeer het zo vaak mogelijk te doen. Het liefst minimaal één keer per week.

Het zou mooi zijn als je je zitplek kunt opnemen in je dagelijkse routine. Bijvoorbeeld als het onderweg ligt naar je werk. Of wellicht in je tuin waar je voor het begin van de dagelijkse werkzaamheden even gaat zitten. Zo wordt het een ritueel, net als tandenpoetsen. Een vast onderdeel van de dag zonder dat het speciale aandacht nodig heeft om gedaan te worden.

Het is fijn een plek uit te kiezen waar je niet gestoord zult worden. Even de ogen dichtdoen voor een paar ademhalingen moet je kunnen doen zonder het gevoel te hebben dat je bekeken kunt worden.

Noteer je waarnemingen

Net als het bijhouden van je waarnemingen in je vaste sporengebied helpt het ook patronen te zien als je je waarnemingen bijhoudt op je zitplek. Je kunt een eenvoudige kaart tekenen met daarop opvallende elementen in het landschap, zoals grote bomen, paden, heuvels en andere. Naast visuele waarnemingen kun je ook geluiden noteren. Een alarmerende vogel bijvoorbeeld, of contactroepjes van een groep foeragerende mezen.