Site Overlay

Waar kan je wolvensporen vinden

Waar kan je wolvensporen vinden

Wolven komen over de gehele Veluwe voor. Ook zijn er inmiddels roedels en wolvenparen in andere natuurgebieden in Nederland. De beste tip die ik je kan geven om wolvensporen te vinden, is gewoon te gaan wandelen. In het verleden heb ik waarnemingen van wolven gevalideerd en het waren heel vaak mensen die 3 hoog achter in Amsterdam wonen die wolvensporen vonden. Zelfs zichtwaarnemingen werden meestal gedaan door mensen die een dagje op de Veluwe waren. Wolven hebben een groot bereik. Vandaag kunnen ze hier op de ene plek een drol achterlaten en morgen 30 km verderop.

Een vouwfiets kan een grote hulp zijn.

Blijf gewoon op de paden. Wolven blijven niet in de rustgebieden, ze leggen grote afstanden af en komen dus overal. Soms hebben ze hun dagrustplaats een tiental meters naast het pad waar mensen wandelen. Blijf te allen tijde op de paden. En verblijf alleen tussen zonsopkomst en zonsondergang in het natuurgebied. Wolven worden op alle momenten van de dag gezien. Het heeft ook geen enkele zin om in het donker te lopen; ze hebben jou al lang in de gaten en zijn al weg lang voordat jij ook maar een vermoeden hebt dat er een wolf in de buurt is.

150 keer, je moet soms geduld hebben

Voor ik deze foto kon maken ben ik 150 keer op pad geweest zonder een wolf te zien…

Maak mooie lange wandelingen en geniet van de natuur. Heb je geluk, dan vind je de sporen van wolven. Maar een wolf ook echt zien moet je gegund worden. Alle foto’s en video’s van wilde wolven die ikzelf gemaakt heb, zijn allemaal gemaakt vanaf publiekelijk toegankelijke paden tussen zonsopkomst en ondergang. Ondanks dat ik hun routes door het gebied kende en wist waar ze overdag verbleven, moest ik 150 keer op pad voordat ik mijn eerste foto van een wolf kon maken op enkele tientallen meters afstand. Geniet van de gedachte dat er wolven aanwezig zijn. En dat de kans groot is dat de wolven jou reeds vele malen gezien zullen hebben voordat jij er een glimp van mag opvangen.

Waar begin ik?

Wil je weten in welke gebieden wolven zijn gezien en hun sporen zijn gevonden? Begin dan op waarneming.nl en bekijk de verspreidingskaart van de wolf. Dit geeft een indicatie waar wolven actief zijn en wanneer dat is geweest. Realiseer je dat wolven een groot territorium hebben en soms delen daarvan langere tijd niet bezoeken. Wederom, je moet wat geluk hebben.

Veel plezier buiten!

Meer weten?

Via deze pagina kan je het tijdstip van zonsopkomst en zonsondergang bekijken per dag.