Site Overlay

Vossenloop

Vossenloop

Bekijk de video over de vossenloop, een manier van lopen waarbij je je erg stil door het bos bewegen kan.

Schoen- en kledingkeuze

Als je stil door het bos wilt lopen, helpt het om lichtgewicht schoenen te dragen met zolen die niet te stug zijn. Traditionele bergschoenen zijn dus een minder goede keuze. Zogenaamde ‘barefoot schoenen’ daarentegen zijn uitermate geschikt. De dunne zolen zullen een takje veel minder snel doen laten knappen.

Draag neutraal gekleurde kleding. Ghillie suits of camouflage patronen zijn zeker niet nodig. Kies voor natuurlijke kleuren. Besef ook dat hertachtigen de kleur blauw als enige kleur kunnen waarnemen. Een spijkerbroek is dus een minder goede keuze.

Bedenk ook dat veel waterdichte jassen gemaakt zijn van stoffen die veel geluid maken bij het lopen. Denk hierbij aan stoffen zoals Gore-tex. Zodra mouwen langs het lichaam schuren geeft dat veel geluid. Fleece truien zijn daarentegen erg stil. Die maken weinig tot geen geluid.

Oefenen

Gebruik de vossenloop om je effect op de omgeving te minimaliseren. Ga het liefst eerst even stilzitten tegen een boom. Hoe reageren de vogels en andere dieren op je? Doe het rustiger aan als je merkt dat ze je aanwezigheid als gevaarlijk opvatten.