Site Overlay

Sporen uit Afrika

Sporen uit Afrika

In maart 2023 zijn we met een groep oud-cursisten en vrijwilligers van Weylin Tracking afgereisd naar Zuid Afrika. Daar hebben we een cursus gevolgd onder leiding van Lee Gutteridge (Nature Guide Training) en Kersey Lawrence (Original Wisdom).

Waar ook ter wereld, sporen volgen dezelfde wetten. Als je de sporen van een duif, kat- of hondachtige in Nederland herkennen kan, dan herken je die ook elders in de wereld. Daarna wordt het een kwestie van soort specifieke kenmerken om de precieze soort vast te stellen. Soms wordt iets pas duidelijk als je een spoor in een andere context ziet. Een bezoek aan een ander land kan je daarom helpen bij het leren van sporen in je thuisland.

Omdat sporen meer overeenkomsten hebben dan verschillen bezit ikzelf veel veldgidsen met sporen uit het buitenland. Zo bezit ik al jaren de veldgidsen van Lee. Lang voordat ik naar Zuid Afrika afreisde. Zijn veldgidsen bevatten een enorme hoeveelheid informatie. En wellicht ten overvloede, bijvoorbeeld zijn veldgids Invertebrates and their Tracks & Signs kunnen helpen bij het determineren van insectensporen hier in Nederland. Bij het vinden van het juiste spoor in de veldgids zoek ik vervolgens op de wetenschappelijke naam in b.v. Wikipedia om de Nederlandse variant van het insect te vinden.

De video hieronder is een klein deel van alle informatie die we gekregen hebben over een periode van twee weken. Je kan het bekijken als uitbreiding op je kennis van Nederlandse sporen. Of wellicht reis je zelf af naar Afrika en helpt het je in de voorbereiding sporen daar te herkennen. Het is overigens de bedoeling dat we onze digitale sporengids gaan uitbreiden met sporen die we gevonden hebben op verschillende plekken op de wereld. Inclusief Afrika.

Het is overigens voor de cursus niet verplicht deze video te bekijken. Er worden geen vragen over gesteld in de afsluitende test. Om de cursus af te ronden moet de inhoud in deze bonus sectie wel af ‘afgerond’ gemarkeerd staan. Je kan de bonusinhoud dus veilig als afgerond markeren zonder de inhoud zelf te kijken. Het is echt bedoeld als bonus!