Site Overlay

Opdracht: prent natekenen

Opdracht: prent natekenen

Bij het leren herkennen van dieren, sporen, planten en andere dingen uit de natuur, gaat het om het vormen van een zogenaamd zoekbeeld. Zodra je een goed zoekbeeld hebt opgeslagen kan je in de toekomst dat zoekbeeld gebruiken om bijvoorbeeld een spoor te determineren.

Iets natekenen wordt al eeuwenlang gebruikt om zoekbeelden te verkrijgen. Het is echt anders dan alleen maar kijken. Door na te tekenen ga je details zien, zoals de lengte en de hoek van de tenen ten opzichte van de rest van de prent, of de grootte en de vorm van de teenkussens.

Hier wordt een voorvoet van een wolf nagetekend.

Schaf een notitieblokje met ruitjespapier aan. Doe daar een stukje kippengaas in met vierkante bedrading. Dit stukje kippengaas kan je op een prent leggen. De vierkantjes gebruik je dan als leidraad om de omtrekken van de prent op de grond over te brengen op het ruitjespapier.

Je kan het zo gedetailleerd maken als je zelf wilt. Alleen de vorm, of wellicht zelfs de scheurtjes in het zand? Het is helemaal aan jou. Maar probeer het regelmatig te doen. Zo leer je de verschillen zien tussen de prenten van verschillende hondachtigen. Het is natuurlijk mooi dit te kunnen doen op een echte wolvenprent. Maar het is ook prima dit te doen op een prent van een hond of van een vos.

Veel plezier!