Site Overlay

Opdracht: documenteer een stap, draf en galop

Opdracht: documenteer een stap, draf en galop

Om gangen te leren herkennen moet je naar buiten gaan en deze bestuderen. Net zoals bij het natekenen van prenten volstaat slechts kijken onvoldoende. Met de methode beschreven op deze pagina leer je aandachtig kijken naar een gang, waardoor je deze sneller gaat leren herkennen

Het leuke is dat wanneer je dit regelmatig doet, je ook tussenvormen gaat herkennen totdat je aan de hand van de prenten op de grond precies kan zien wat een dier precies gedaan heeft.

Koop bij de toko of een supermarkt partyprikkers. Maak een deel van de prikkers zwart, bijvoorbeeld met behulp van een watervaste stift en laat de andere helft blank. Je kan ervoor kiezen om een paar een andere kleur te geven, bijvoorbeeld rood. Die gebruik ikzelf wel eens om iets speciaals te markeren, of een prent waarvan ik niet weet of het een voor- of achtervoet is.

Deelnemers aan een workshop wolvensporen zetten prikkers bij een loopspoor.

Ga naar buiten en ga op zoek naar een loopspoor van een dier. Op plekken waar honden vrij mogen lopen zijn loopsporen te vinden die erg lijken op die van wolven. De stap, scheve draf en galop zul je er gemakkelijk kunnen vinden.

Zet de witte prikkers bij de prenten van de achterpoten en de zwarte bij de prenten van de voorpoten. Zet die telkens op dezelfde plek. Omdat de nagels vaak duidelijk afdrukken is dat een goede plek, precies tussen de afdrukken van de nagels van tenen drie en vier.

Plaats de prikkers bij voldoende prenten zodat je van een afstand de gang van het dier goed kunt bekijken. Je zal merken dat de gang nu een stuk makkelijker te bekijken is. Ga je fotograferen, dan is de gang later thuis op de foto ook een stuk makkelijker te herkennen dan zonder prikkers.

Meet ook de stap- en paslengte en noteer deze in een notitieboekje. Door dit regelmatig te doen krijg je steeds meer een gevoel voor het verschil tussen de stap en draf. Je zal zien dat het herkennen van een galop niet heel moeilijk is.

Blijf ook deze opdracht regelmatig doen. Je kan het ook doen bij andere dieren. Gebruik ook de tekening van het lichaam zoals in de vorige lessen is omschreven. Je zal zien dat het weinig uitmaakt van welk dier je de gang bekijkt. Aan de hand van de getekende lichaamsgrootte en de grootte van de prenten zie je al snel of iets een stap of een draf moet zijn.

Veel plezier!