Site Overlay

Nesten

Nesten

Er bestaan veel verschillende typen nesten. Niet alleen vogels maken nesten, er zijn ook zoogdieren die nesten maken. Bekijk de video over nesten hieronder.

Nesten van kraaiachtigen

Om nesten te kunnen determineren is het wederom goed opletten op de details. Laten we eens naar de nesten van één groep vogels kijken, de kraaiachtigen. Je zou immers verwachten dat al die nesten erg op elkaar lijken. Het zijn allemaal nesten van wat grotere vogels, die bovenin ene boom gebouwd zijn. Maar toch zijn er ook hier weer duidelijke verschillen.

Ekster

Eksters bouwen hun nest hoog in de boom, waar de takken weinig gewicht kunnen dragen. Op deze manier is het nest beschermd tegen katten. Het nest is wat V-vormig, met bovenin een zijwaartste ingang. Als het nest na het seizoen wat vervalt, is het dak soms als een aparte laag boven het nest te zien.

Zwarte kraai

Zwarte kraaien broeden alleen. De nesten van zwarte kraaien zijn plat van vorm. De nesten lijken erg op de nesten van roeken, die hieronder besproken worden. Maar waar roeken in groepen bij elkaar nestelen, bouwen zwarte kraaien hun nest alleen. Ze zouden verwisseld kunnen worden met die van eksters, die ook per paar broeden. Maar het nest van een ekster is veel hoger van vorm.

Roek

Roeken leven in grote groepen bij elkaar. Bij voorkeur in hoge bomen, zoals beuken of populieren. Populierenbossen langs snelwegen zijn goede plekken om roekennesten te zien. Er kunnen soms wel honderden nesten bij elkaar te vinden zijn. De nesten zijn net als bij de zwarte kraai plat van vorm.

Raaf

Raven zijn de grootste onder de kraaiachtigen. Ze maken hun nesten het liefst bovenin grove dennen. Het nest is een plateau van takken. Vaak nemen ze ‘speeltjes’ mee voor de jongen, zoals snoeppapiertjes of stukjes plastic. Deze kunnen dan onder het nest gevonden worden.

Als er schapen in de buurt zijn, nemen raven graag plukjes wol mee. Hiermee bekleden ze het nest. De wol raakt verwikkeld rond de takken, die nog wel eens naar beneden vallen. Op de grond kun je dan de takken met wol eromheen vinden.

Je ziet, er zijn genoeg details te vinden waarmee je deze nesten uit elkaar kunt houden. Vergeet niet dat ook nesten hergebruikt worden. Een boommarter, of zelfs een oehoe, kan gebruik maken van een oud buizerdsnest. En een oud kraaiennest kan gebruikt worden door een boomvalk.