Site Overlay

Maak gebruik van het licht

Maak gebruik van het licht

Je hebt wellicht wel eens gehoord dat het bij bewolkt weer in een sneeuwlandschap moeilijk lopen is. Omdat er geen schaduw aanwezig is, heeft alles dezelfde kleur wit. Bij zonneschijn is er schaduw aanwezig waardoor oneffenheden in het terrein te zien zijn. Op kleine schaal en met een andere ondergrond gebeurt eigenlijk hetzelfde met prenten. Een prent is spoorzoekertaal voor een pootafdruk. Bekijk de volgende video om te zien wat licht met een prent doet.

Zonder schaduw geen prent!

Het is dus belangrijk om je altijd zó te positioneren dat je de belangrijkste lichtbron aan de andere kant van de prent hebt. Je moet de prent dus tussen jou en de lichtbron in hebben. Want dan pas kun je alle details goed bekijken omdat je optimaal gebruikt maakt van de aanwezige schaduw.

Als je gaat spoorzoeken is het verstandig rekening te houden met welke kant je opkijkt. De ideale looprichting is tegen de zon in. Maar soms komt de zon van opzij. Ga dan aan de andere kant van het pad lopen en kijk regelmatig het pad over om prenten te zoeken. Soms kan het ook noodzakelijk zijn om van tijd tot tijd even achterom te kijken.

Heb je controle over het moment waarop je gaat spoorzoeken, dan kun je het best vroeg in de ochtend of later op de avond gaan. Dan staat de zon laag en zal deze de langste schaduwen werpen. Midden op de dag, zeker in de zomer, zijn de schaduwen het kortst en zijn prenten dus het moeilijkst te zien.

Gebruik een zaklamp of spiegel

Heb je een prent gevonden, maar is er geen goed licht om deze te bekijken? Je kan een zaklamp gebruiken om zo schaduw te creëren. Ook kan je met een spiegel het zonlicht zó over de prent laten schijnen dat schaduwen de prent beter zichtbaar maken.

Oefenen

Ga sporenzoeken op een zandverstuiving. Zoek een dag waarop de zon schijnt. Zie wat licht doet met prenten. Zoek niet alleen duidelijke zoogdierprenten, maar ook fijnere, zoals van een vogel of van een insect. Ga indien mogelijk op verschillende momenten van de dag spoorzoeken en ervaar wat de stand van de zon voor verschil maakt.