Site Overlay

Introductie van gangen

Introductie van gangen

Prenten staan niet op zichzelf maar zijn onderdeel van een spoor. Door de verschillende prenten met elkaar te verbinden krijg je zicht op dit spoor wat we de ‘gang’ noemen. Door deze gang te bestuderen maak je het verhaal dat het dier achterliet completer. Waar kwam het vandaan en waar ging het naartoe? Was het dier gehaast of voelde het zich op zijn gemak?

Een wolf verplaatst zich van A naar B met de draf. Wellicht heb je ooit wel eens een item op het journaal gezien van een wolf die zich overdag liet zien. Dit zijn vrijwel altijd jonge dieren die op zoek zijn naar een eigen territorium en zich onhandig vastlopen in een gebied waar mensen wonen. Maar heb je wel eens gekeken hoe ogenschijnlijk makkelijk de wolf zich verplaatste in die draf? Het is voor een wolf de meest energiezuinige wijze van verplaatsen. Zie de video hieronder waarop een wolf zich in draf verplaatst.

Een wolf die zich sneller wil verplaatsen, gebruikt de galop. Deze manier gaat wel sneller, maar kost de wolf verhoudingsgewijs veel meer energie. De wolf zal de galop als gang dus niet zomaar gebruiken, maar wel bijvoorbeeld als hij wordt opgejaagd of om een prooidier in te halen.

De gang kan je dus ook vertellen hoe het dier zich voelde. Zodra je de basisgangen begrijpt, worden de variaties van gangen duidelijk. Hierdoor komt het verhaal achter de gevonden sporen ineens tot leven.

Belangrijk is dat je geen patronen van prenten gaat leren. Dan blijf je ‘plaatjes’ van gangen vergelijken met de realiteit in het veld. Probeer juist de beweging van het dier te ‘zien’ want dan kan je uiteindelijk elke manier van bewegen interpreteren.

De drie basisgangen

Bij Weylin Tracking delen we de verschillende gangen op in drie groepen. Daarin zijn de meeste gangen onder te brengen. Op volgorde van snelheid zijn dat de stap, draf en galop. Laten we met deze drie beginnen. Daarna gaan we naar een variatie van de draf kijken die alleen door hondachtigen gebruikt wordt.

Meer weten?

Op de video in dit nieuwsitem is goed te zien dat een wolf zich niet prettig voelt in een woonwijk. Hij wil er het liefst zo snel mogelijk weer weg en gebruikt daarom de galop.