Site Overlay

Hygiëne

Hygiëne

In deze module behandelen we de uitwerpselen van wolven. Een waarschuwing is hier wel van toepassing. Vaak ruiken de uitwerpselen van wilde dieren veel minder vies dan die van honden. Maar desondanks kunnen ze ziektekiemen bevatten die ook voor ons mensen gevaarlijk kunnen zijn.

Een uitwerpsel van vos, vol met spoelwormen.

Als je als sporenzoeker regelmatig uitwerpselen van alle kanten bekijkt, kan onachtzaamheid erin sluipen. Hierin schuilt een gevaar. Want met name in de uitwerpselen van roofdieren kunnen voor de mens heel vervelende ziektekiemen aanwezig zijn. Berucht is de vossenlintworm, waar je goed ziek van kunt worden. Deze tast de lever aan en zonder tijdige behandeling kan het zelfs tot de dood leiden. De eitjes van vossenlintworm kunnen zich makkelijk per lucht verplaatsen en zelfs ingeademd worden. Wees dus voorzichtig met het ruiken aan een uitwerpsel en doe dat zeker niet bij een kurkdroog exemplaar. Vaak is het genoeg om beneden de wind te staan om de kenmerkende geur van wolvendrollen waar te kunnen nemen. Vermijd te diep inademen en wuif liever vanaf een afstand voorzichtig wat geur richting je neus. Hang niet direct boven de drol.

Bij drogist en apotheek is ontsmettende gel te koop die niet mag missen in je rugzak.

Wil je de inhoud van een drol bekijken? Gebruik dan takjes en handschoenen. Bij de drogist is ontsmettingsgel te verkrijgen waarmee je je handen naderhand kunt ontsmetten. Stop deze gel en een paar handschoenen standaard in je rugzak.

Meer weten?

Als je meer leren wilt over vossenlintworm kun je op de website van het RIVM terecht.