Hoe haal je het meeste uit deze cursus?
Je staat vast te popelen om te beginnen! Hieronder staan tips om het meest uit de cursus te kunnen halen.
Je zou de cursus in één keer kunnen doorlopen. Maar dan geef je je brein geen kans om de kennis te laten bezinken. Neem de tijd om de lesstof goed door te nemen. Voer de opdrachten met aandacht uit. De cursusopdrachten moet je minstens eenmaal uitvoeren, maar we raden je aan oefeningen te herhalen. Hoe vaker je een bepaald spoor bestudeert, des te beter raak je ermee bekend. Zo herken je op den duur zelfs gedeeltelijke prenten (spoorzoekertaal voor pootafdrukken).
Ik vergelijk het met het herkennen van een dierbare in een menigte mensen. Indien mijn zoon in een drukke winkelstraat loopt, kan ik die er zó uitplukken. Zijn postuur en de manier van bewegen zijn onderdeel van mijzelf. Ik kan het een ander uitleggen, maar dan nog kost het die persoon veel moeite. Pas als je er voldoende tijd aan besteedt, zal je het net zo snel gaan zien.
Ga naar buiten en neem de tijd
De theoretische basis van spoorzoeken is niet zo groot. Wat telt, is vooral de tijd die buiten wordt doorgebracht, op de knieën sporen bestuderend.
In de cursus worden niet alle mogelijke sporen getoond die er zijn. De gekozen sporen helpen je te begrijpen waarom het spoor eruit ziet zoals je het gevonden hebt en waarom op die locatie. Ga dus na elke les vooral ook bladeren door je veldgidsen. Zoek meer informatie over de behandelde sporen. En lees ook over soortgelijke sporen om zo je kennis uit te breiden.
Veel kennis op sporengebied is opgedaan door sporenzoekers die uren in het veld doorbrachten. Pas toen ze een dier een spoor zagen maken werd dat spoor begrepen. Die kennis kan soms in enkele zinnen overgebracht worden. Bijvoorbeeld via een veldgids. Maar als dat een goede kennisoverdracht zou zijn, zou iedereen een goede spoorzoeker kunnen worden door het lezen van een sporengids. Bij spoorzoeken gaat het om het proces van ontdekken, waarnemen, vastleggen en bestuderen.

Om je te helpen bij dat proces hebben we meerdere opdrachten in de cursus verwerkt. De opdrachten zijn er om je te helpen de lesstof eigen te maken. Je stuurt één opdracht in. Maar aangeraden wordt de opdracht vaker te herhalen.
Tussendoor zijn er meerdere testen. Deze worden gegeven op het moment dat het belangrijk is dat je de theorie die daarvoor behandeld is, begrijpt. In de lessen erna wordt daarop verder op doorgebouwd. Indien een test niet goed ging raden we je aan terug te gaan en de theorie nog eens door te nemen.
Hulp nodig?
Begrijp je iets niet, of ervaar je een ander probleem? Neem dan contact met ons op. Soms zijn we in het veld, maar meestal beantwoorden we je vraag binnen twee werkdagen.
Tot slot…
Vergeet niet, je doet de cursus voor je plezier. Leg jezelf geen strak schema op. Het is prima als andere zaken eens voorrang krijgen. Je hebt levenslang toegang tot de cursus.