Site Overlay

Hoe haal je het meeste uit deze cursus

Hoe haal je het meeste uit deze cursus?

Je staat vast te popelen om te beginnen! Hieronder staan tips om het meeste uit de cursus te kunnen halen.

Je zou de cursus in één keer kunnen doorlopen. Maar dan geef je je brein geen kans om de kennis te laten bezinken. Neem de tijd om de lesstof goed door te nemen. Voer de opdrachten met aandacht uit. We raden je aan de opdrachten te herhalen. Hoe vaker je een bepaald spoor bestudeert, des te beter raak je ermee bekend. Met name bij wolvensporen gaat het soms om minieme verschillen met sporen van andere hondachtigen. Die verschillen ga je pas na (enige) oefening zien. De opdrachten zijn zó ontwikkeld dat je deze verschillen snel leert herkennen.

Ik vergelijk het met het herkennen van een dierbare in een menigte mensen. Indien mijn zoon in een drukke winkelstraat loopt, kan ik die er zó uitplukken. Zijn postuur en de manier van bewegen zijn onderdeel van mijzelf. Ik kan het een ander uitleggen, maar dan nog kost het die persoon veel moeite. Pas als je er voldoende tijd aan besteedt, zal je het net zo snel gaan zien.

Ga naar buiten en neem de tijd

De theoretische basis van spoorzoeken is niet zo groot. Wat telt, is vooral de tijd die buiten wordt doorgebracht, op de knieën sporen bestuderend.

Deze cursus gaat over wolvensporen. Nu is het erg lastig de opdrachten buiten te doen op de sporen van wolven. Die vind je natuurlijk niet zomaar. Maar wat er ongetwijfeld bij je in de buurt te vinden is, is een hondenuitlaatplek. De loopsporen van honden lijken erg op die van wolven. Je kunt dus in de buurt de gangen leren herkennen van wolven door te oefenen op hondensporen.

Mocht je in de gelegenheid zijn, dan kan je eens gaan wandelen in een bekend wolvengebied, bijvoorbeeld de Veluwe. Daar leven inmiddels zoveel roedels dat je over het gehele gebied sporen vinden kan. Je moet natuurlijk nog steeds ook wat geluk hebben! Wolven laten zich niet zomaar zien. Maar waar ze geweest zijn laten ze hun sporen achter…

Veel kennis op sporengebied is opgedaan door sporenzoekers die uren in het veld doorbrachten. Pas toen ze een dier een spoor zagen maken, werd dat spoor begrepen. Die kennis kan soms in enkele zinnen overgebracht worden. Bijvoorbeeld via een veldgids. Maar als dat een goede kennisoverdracht zou zijn, zou iedereen een goede spoorzoeker kunnen worden door het lezen van een sporengids. Bij spoorzoeken gaat het om het proces van ontdekken, waarnemen, vastleggen en bestuderen. Slechts het bekijken van een serie video’s en lezen van teksten maakt je géén spoorzoeker. Dat wordt je buiten, op de knieën sporen bestuderend.

Deelnemers aan een workshop wolvensporen zetten prikkers bij pootafdrukken van een wolf.

Om je te helpen bij dat proces hebben we opdrachten in de cursus verwerkt. De opdrachten zijn er om je te helpen de lesstof eigen te maken. Ik raad je aan om de opdrachten vaker te herhalen. Bij sommige lessen staan links. Deze leiden je naar websites met meer informatie over dat onderwerp. Vind je dat onderwerp interessant, dan raden we je aan deze informatie te lezen.

Hulp nodig?

Begrijp je iets niet, of ervaar je een ander probleem? Neem dan contact met ons op. Soms zijn we in het veld, maar meestal beantwoorden we je vraag binnen twee werkdagen.

Tot slot…

Vergeet niet dat je de cursus voor je plezier doet. Leg jezelf geen strak schema op. Het is prima als andere zaken eens voorrang krijgen. Je hebt een half jaar lang toegang tot de cursus.