Het maken van een drieluik
Als je foto’s met derden wilt delen is het belangrijk dat je alle aspecten van het spoor vastlegt. Die missen namelijk een heleboel context die je als vinder van het spoor wèl hebt. De grootte, de geur en het landschap zijn daar enkele voorbeelden van. Ook is het voor jezelf handig sporen op de juiste manier vast te leggen. Zo heb je meer informatie als je later het spoor nog eens terugkijken wil. Bijvoorbeeld omdat je een spoor gevonden hebt wat erop lijkt. Of wellicht was het spoor jou onbekend en wil je het voor later bewaren als je meer kennis opgedaan hebt.
Op de foto hierboven een prachtig spoor. Ik heb het spoor zien ontstaan en heb er zelfs een mooie video van kunnen maken. Je ziet twee prenten van een huiszwaluw met daarvoor de sporen waar de vogel hapjes modder heeft opgeschept met zijn snavel. Dat is meegenomen naar het nest in aanbouw.
Ik weet wat voor spoor dit is en wilde in dit geval gewoon een creatieve foto maken waarop het spoor in één keer geheel te zien is. Dat is natuurlijk prima. Een drieluik had geen creatieve kijk op dit mooie spoor gegeven. Maar het zou anders zijn indien ik dit spoor niet begreep, en het met anderen delen wil. Dan zou een drieluik noodzakelijk zijn. Een extra foto met het landschap laat de habitat zien. En een foto waarop de prenten mèt liniaal te zien zijn helpen met het determineren van de vogel. Twee foto’s die naast bovenstaande foto het drieluik compleet maken.
Veel sporen hebben een relatie met het landschap. Het meest bekende voorbeeld is wel dat van uitwerpselen van roofdieren als vos en marters. Die liggen op markante plaatsen als wegen en paden. Vaak ook op een kleine verhoging zodat de geur goed verspreid wordt. Wil je dat spoor goed vastleggen volstaat alleen een close-up foto van dat spoor niet. Maar een close-up foto laat juist weer de inhoud zien. Om verschillende aspecten van het spoor vast te leggen moet je foto’s op verschillende wijze maken. Bij elkaar geven die foto’s dan een compleet beeld van het spoor.
Zie het drieluik hierboven van een uitwerpsel. De foto linksboven laat zien wat de inhoud is. De foto linksonder laat het gehele uitwerpsel zien waarop goed de plaatsing aan de zijkant van een pad te zien is. De foto rechts laat de relatie met het landschap zien. Elk van de foto’s laat iets anders zien en tezamen geven ze een compleet beeld van het spoor.
Bij foto’s van prenten (voetafdrukken) is het van belang dat de detailfoto loodrecht van boven is gemaakt. Zo is er geen vertekening door perspectief aanwezig. Leg er ook een liniaal bij zodat de grootte is af te lezen (of het Weylin Tracking sporenhulpje). Heb je dat niet bij de hand, volstaat bijvoorbeeld een muntstuk ook.
Deze twee foto’s maken het drieluik compleet. De linker foto laat zien dat het een draf betreft. Een meetlint maakt het zelfs mogelijk om de paslengte af te meten (meer over draf en paslengte in de module gangen). De foto rechts laat de omgeving zien, een zandverstuiving.
Wil je nog meer leren over het fotograferen van sporen? Lees dan dit artikel op Diersporengids.nl, waar ook deze les over het maken van een drieluik onderdeel is.
Oefenen
Met een mobiel op zak heb je altijd een camera bij je. Ikzelf heb altijd het Weylin Tracking loopsporen pasje in de zak. Zo kan ik altijd een foto maken. Je kan deze zelf gebruiken, of iets anders waarop centimeters staan afgedrukt. Je kan ook een forensische liniaal gebruiken. Deze linialen hebben een duidelijke centimeter verdeling welke goed te zien is op een foto. Maak regelmatig een drieluik bij het vinden van een mooi spoor, of een spoor waar je hulp bij nodig hebt.