Site Overlay

Geniet verstandig

Geniet verstandig

Het zal je waarschijnlijk bekend in de oren klinken. Het is een stuk drukker geworden in de Nederlandse natuur. Meer en meer mensen gaan op pad om te genieten van de prachtige wereld om ons heen. En dat is een positief ding! We moeten er echter wel voor waken dat we met onze aanwezigheid de natuur niet verstoren.

Zes uur in de ochtend, met zijn allen keurig op het pad.

Vaak veroorzaken we verstoring door onwetendheid. Zo stond ik eens met een rijtje andere natuurfotografen langs een heidegebied, te wachten op zoogdieren als herten en zwijnen. Een familie met een kereltje van een jaar of twaalf kwam aanlopen. Het jongetje was trots op zijn overduidelijk nieuwe camera met zoomlens. Een meter of honderd verderop liep het hele gezin gewoon zó de hei op. Alsof dat de manier zou zijn waarop je dichter bij de dieren komen kan voor een mooie foto.

Ze maakten op die manier het niet alleen voor zichzelf onmogelijk een mooie foto te maken. Maar ook voor al die andere fotografen die deze ochtend óók om 5:00 waren opgestaan om daar een kans te maken.

De dieren horen je van grote afstand door de hei lopen en zonder dat iemand ze ook nog maar gezien had, maakten ze zich al uit de voeten. Het heeft dus geen enkele zin. Blijf op de paden. Dat is wat wij mensen doen. Dat weten de dieren, en dan laten ze zich prima zien. Zodra wij onvoorspelbaar worden vinden ze het niet leuk en gaan er vandoor.

Hieronder een paar algemene regels:

  • Laat broed- en rustplaatsen, nesten, holen, roestbomen en burchten zoveel mogelijk met rust.
  • Loop niet op dieren af, laat ze naar jou toekomen. Zie de les over een zitplek.
  • Neem al je afval weer mee. En ook dat van anderen indien je dat aantreft.
  • Kan je niet meer wachten tot thuis en moet je je behoefte doen? Graaf een kuil en begraaf alles goed. Ook je toiletpapier. Gebruik nooit ‘vochtige doekjes’. Die bestaan uit kunstvezels die niet vergaan.
  • Volg de regels op van de gebiedseigenaar. Die staan vermeld op de toegangsborden.
  • Wil je toch iets doen wat ongebruikelijk is? Zoals van de paden gaan, het plaatsen van een wildcamera of aanleggen van een sporenval (zandbed voor pootafdrukken)? Neem dan altijd contact op met de eigenaar en vraag hiervoor toestemming. Het helpt erg toestemming te krijgen als je je ook vrijwillig wilt inzetten voor het gebied. Paden vrijhouden, inventarisaties. Er is veel werk waarbij hulp gewaardeerd wordt.
  • Besef, je bent te gast in een gebied. Gedraag je zoals je zou willen dat mensen bij jou thuis te gast zijn 🙂

Waar iemand in deze cursus te zien is van het pad af, is dat altijd waar het is toegestaan. Of waar expliciete toestemming gegeven is.