Site Overlay

De prenten van wolven

De prenten van wolven

Bekijk de video over de prenten van wolven en andere hondachtigen.

Test jezelf

Hieronder staan zes foto’s met de prenten van wolf, hond en vos. Bekijk de foto’s goed en determineer van welke hondachtige ze zijn. Probeer zoveel mogelijk kenmerken voor die soort te herkennen. Als je het antwoord denkt te weten kan je onder de foto de tekst openklappen voor het antwoord.

Bekijk het antwoord

Dit is een prachtige prent van een wolf. Je kan een duidelijke X tekenen in de prent, de algehele vorm is een compacte druppelvorm. De nagels zijn mooi scherp. En ook de grootte klopt.

Bekijk het antwoord

Deze prenten zijn van een vos. Ietsje lastiger, want als je goed kijkt zie je dat er twee prenten over elkaar staan. Eerst heeft de voorvoet er gestaan. Want heb je dat balkje in het middenvoetskussen gezien? Zoals in de video uitgelegd komt dat omdat het middenvoetskussen van de voorvoet halverwege beharing heeft. Die overgang veroorzaakt dat balkje. Meteen rechtsboven het middenvoetskussen van de voorvoet staat het middenvoetskussen van de achtervoet. Die is wat kleiner en staand ovaal. In de volgende module gaan we aan de gang met dit soort dubbelprenten.

Bekijk het antwoord

Misschien vond je deze lastig? Dat zou kunnen want de vorm is best mooi compact en je kan er ook bijna een X in tekenen. Toch is het een hond, kijk maar eens naar de grootte. Vijf centimeter is echt veel te klein voor een wolf. Was deze hond nog wat groter geweest dan was het dus knap lastig geweest!

Bekijk het antwoord

Op de foto wederom twee prenten. Ik heb er geen liniaal bij gelegd. Maar in dit geval had je dat ook niet echt nodig. Want het balkje op het middenvoetskussen van de grotere voorvoet onderaan de foto is onmiskenbaar van een vos!

Bekijk het antwoord

Deze twee prenten zijn duidelijke hondenprenten. Ze hebben allebei een duidelijke klaverbladvorm met stompe nagels. Ook is het verschil in afmeting tussen de voorvoet en achtervoet veel minder groot dan bij de wolf waardoor deze prenten van de hond ook echt verschillen van die van de wolf.

Bekijk het antwoord

De laatste prent is ook van een wolf. Het heeft een druppelvorm, maar misschien iets minder dan dat je tot dusver gezien hebt in deze cursus. Weet je ook waarom? Dat komt door de zachte sneeuw. De wolf heeft de tenen licht gespreid voor meer stabiliteit. Desondanks kan je er nog steeds een X intekenen. Bovendien hebben de teenkussens van tenen twee en vijf een duidelijke driehoeksvorm.

Oefenen

Plaatsen waar honden uitgelaten worden zijn goede plekken om de prenten van hondachtigen te bestuderen. Kijk eens naar het verschil tussen de voor- en achterpoten. En zie je ook verschillen in de prenten tussen individuen? Sommige prenten hebben die typische klaverbladvorm waar andere meer op die van wolven lijken met een compacte druppelvorm. Kijk ook naar details, zoals de vorm van de afdruk van de nagels en het middenvoetskussen.