Site Overlay

Roots Cursus Diersporen & Spoorzoeken

Leer de wereld van dieren begrijpen via hun sporen.

Wil jij leren spoorzoeken en diersporen herkennen? Of misschien ga je al wel eens spoorzoeken en wil je er meer over leren? Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de natuur en het ontdekken van wat er om je heen gebeurt, dan is deze cursus perfect voor jou.
Meteen beginnen? De cursus kost €195,-. Tijdens het bestelproces wordt een account aangemaakt en kan je meteen aan de slag. Voor jou als Roots abonnee ontvang je bij deze cursus gratis een exemplaar van de Weylin Veldgids Loopsporen. Zo kan je meteen aan de slag! Veel plezier!


Dieren zijn overal aanwezig, maar hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten echter allemaal sporen achter die hun aanwezigheid verraden. Denk hierbij aan pootafdrukken, uitwerpselen, vraat- en woonsporen. Met deze cursus leer je deze sporen begrijpen en herkennen. Een wandeling buiten zal nooit meer hetzelfde zijn!

Voor wie

Deze online cursus is voor iedereen die meer leren wil over dieren en hun sporen. De cursus is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de cursus op elk moment van de dag volgen, in je eigen tempo en vanaf elke locatie met internettoegang. Toch liever met een groep in het veld op pad? Neem dan een kijkje naar onze reguliere cursussen.

Een kijkje nemen

Wat kan je verwachten?

De cursus volgt onze reguliere cursus diersporen en spoorzoeken, maar is geheel online. Je bepaalt zelf hoe lang je over deze cursus doet en wanneer je ermee aan de slag gaat. Er zijn geen lange reisafstanden, je bent ermee bezig in je eigen omgeving.

Hoe werkt de cursus?

De cursus is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen. Zo is er een module over pootafdrukken met lessen over marterachtigen, hoefdieren en hond- en katachtigen. Onderaan deze pagina kan je bij veel gestelde vragen een compleet overzicht vinden.

Sporen leren begrijpen

Onderdeel zijn opdrachten die je in je eigen omgeving doet. Voor de opdrachten gebruiken we verschillende werkvormen. Want zó blijft de cursus leuk en verrassend. Zo ga je bijvoorbeeld bij het onderdeel “veren” de patronen van uilenveren natekenen.

Duidelijke video’s

Professioneel gemaakte video’s worden ingezet als introductie op een les. Hieronder kan je als voorbeeld de video over de prenten van de marterachtigen bekijken. Naast video’s bestaan de lessen uit duidelijke teksten, foto’s en tekeningen.

Wat deelnemers zeggen

Nog meer ervaringen lezen? Bezoek dan deze pagina.

Goede afwisseling van theorie en praktijk (opdrachten). De theorie is op een goed te begrijpen en duidelijke manier gebracht, met een afwisseling van filmpjes en teksten, geïllustreerd met duidelijke foto’s.

Miguel Depoortere

De opzet van de cursus vind ik erg leuk. Het werkt aanstekelijk om erop uit te gaan, en ik geniet er van hoe je waarnemingen (online) met je cursisten deelt.

Gerda v. F.
De passie en het enthousiasme stralen af van Jeroen. Als cursist word je meegezogen in het enthousiasme en de passie van Jeroen. De theorie wordt goed onderbouwd door informatieve video’s en leuke oefeningen.

Annegreet

Leerzame opdrachten

Je leert diersporen pas ècht buiten op de knieën, sporen bestuderend. Daarom voer je na elke module een opdracht uit. Deze stuur je digitaal in. Op deze inzendingen krijg je feedback. Niet alleen wat goed en fout ging, maar ook tips om je verder te verdiepen. Zo sta je er niet alleen voor. Overigens is het doen van de opdrachten niet verplicht. Je kan de cursus ook volgen zonder deze te doen.

Wat deelnemers over de opdrachten zeggen

Ondanks dat de cursus online is, krijg je na het insturen van huiswerk een snelle en persoonlijke reactie. De feedback op het huiswerk is positief opbouwend. Jeroen, motiveert zo op afstand om door te gaan naar de volgende stap in de module.

Bert Hoeve
Docent Wildlife Zone.college

Jeroen geeft altijd snel antwoord op de ingeleverde huiswerkopdrachten. Zijn feedback is persoonlijk, inhoudelijk en positief en door de tips die hij geeft, raak je nog enthousiaster voor de cursus!

Jan Drok
Na het insturen van de huiswerkopdrachten worden deze snel beoordeeld en volgt er naar aanleiding van je eigen ervaring nog extra informatie die je enorm kunnen helpen om de juiste conclusie te trekken.

Michel van Eupen
Woodcraft Survival
Na voltooiing van de cursus ontvang je een certificaat met daarop vermeldt de totale score.

Wat je kan na de cursus

Aan de slag?

Met deze knop kan je snel aan de slag. De cursus kost €195,- inclusief 21% BTW. Tijdens het bestelproces wordt een account aangemaakt en kan je meteen aan de slag. We sturen je de Weylin Veldgids Loopsporen snel toe. Veel plezier!

Over Weylin Tracking

Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij sinds 2016 inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen, cursussen en cursussen gericht op groene professionals.

Naast dat wij cursussen geven zetten we ons ook in via diverse organisaties. Zo zijn we betrokken (geweest) bij de inventarisatie van wolven, otters, dassen en andere zoogdieren. Diverse instructeurs hebben de opleiding IVN Natuurgids afgerond of zetten zich op andere wijze in voor natuurbehoud.

Bezoek onze website voor meer informatie, activiteiten, online winkel en blog. Vergeet je dan niet te abonneren op onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan meteen gratis ons e-book ‘Beginnen met spoorzoeken‘ in je inbox.

Bezoek onze website als je meer wilt weten over Weylin Tracking.

Veel gestelde vragen

Hieronder de meeste vragen die we krijgen over deze cursus. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hieronder staat een overzicht van de cursus. Deze is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen, opdrachten en testen. Wanneer je de cursus hebt doorlopen kan je de eindtest doen. Het resultaat van de testen en eindtest staat vermeld op het certificaat dat je kan downloaden na voltooiing van de cursus.

Cursus Inhoud

Uitklappen

De wijze waarop het leer management systeem (LMS) LearnDash werkt is echt goed. Het geeft jou een snel overzicht van welke modules en lessen je voltooid hebt, en waar nog aan gewerkt moet worden. Deze kwaliteit zouden we niet kunnen aanbieden als we je slechts een serie video’s ter download zouden aanbieden.

Om de cursus te doen stuur je regelmatig opdrachten in. Deze worden beoordeeld door het cursusteam. Ook doe je regelmatig een test waarin we jouw voortgang kunnen zien. Dit geeft ons de mogelijkheid je te ondersteunen waar dat nodig is.

Na aanschaf heb je onbeperkt toegang tot de cursus, ook jaren na het voltooien ervan. Je kan dus altijd terugkeren en lesstof bekijken als je dat wil.

Dit is een cursus van Weylin Tracking, specialisten in diersporen. Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen, cursussen en cursussen gericht op groene professionals.

Veel dank is verschuldigd aan de volgende mensen die hebben proefgedraaid, Nederlands verbeterd en de cursus in zijn geheel op een hoger niveau hebben getild: Annegreet van Arkel, Lucas de Cock, Ilse Donker, Froukje van Gastel, Marjanke Jager, Diny Kok, Huub Vlemmix en Ard Wagenaar (alfabetische volgorde).

Wij zijn ervan overtuigd dat je alleen maar een goede spoorzoeker kan worden als je daadwerkelijk gaat spoorzoeken. De theoretische basis is niet zo heel erg groot, het zijn vooral de buiten op de knieën besteedde uren die er toe doen.

Nu is dit een online cursus en bewandelen wij dit pad niet samen buiten. Maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Op diverse momenten wordt er gevraagd een opdracht buiten uit te voeren. En om die opdracht te kunnen beoordelen vragen we je daarvan een verslag in te sturen.

Dit kan je op diverse manieren doen. Soms volstaat een foto in te sturen. Andere keren is er een uitgebreider verslag nodig, bestaande uit tekst en foto’s. Je kan daarvoor teksteditors gebruiken zoals Microsoft Word, of het gratis bij Windows geleverde Wordpad. Andere teksteditors zijn ook prima. Maar let er even op dat het aangeleverde bestand geopend kan worden zonder dat programma. Een PDF bestand werkt bijvoorbeeld prima.

Deze verslagen geven ons de kans jouw voortgang in de gaten te houden. We kunnen je bijsturen waar nodig en voorzien van extra tips en informatie waarmee je verder kan. Je doet de cursus thuis, maar je staat er niet alleen voor!

Om de cursus te volgen heb je het volgende nodig:

  • Interesse in het verborgen leven van de dieren om ons heen.
  • Veldgidsen, hoe meer hoe beter! Wij raden aan onze eigen Veldgids Loopsporen en Uitwerpselen. Ook de KNNV Veldgids Diersporen Europa is een goede keuze.
  • Wat beschikbare tijd. De cursus kan in enkele weken gedaan worden. Maar meer wordt aangeraden zodat de kennis goed kan ‘landen’. Je kan zo lang over de cursus doen als je wilt.
  • Voldoende kennis van Word, Wordpad of een andere tekstverwerker om een verslag bestaande uit tekst en foto’s te kunnen maken.
  • Onze eigen digitale Diersporengids.nl biedt extra verdieping en bevat veel extra informatie die elders niet te vinden is. Denk hierbij aan zaden die in uitwerpselen gevonden kunnen worden, en haren van zoogdieren.

Zo lang als je wilt. Ook na het voltooien van de cursus blijf je toegang houden. Zo kan je later nog weer eens iets opzoeken! Bovendien zijn we van plan regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen. Zo blijf je ook na voltooiing van de cursus nieuwe dingen leren.