Site Overlay

online cursus diersporen en spoorzoeken

Leer de wereld van dieren begrijpen via hun sporen.

Je herkent dit vast wel. Je komt veel buiten en maakt mooie wandelingen in de natuur. Maar veel dieren krijg je niet te zien. Alhoewel je genoten hebt van je tocht buiten zou je toch graag meer van de dieren meekrijgen. Wat je vermoedt klopt, de dieren zijn er wel, maar ze hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Maar ze laten allemaal wel sporen achter. In deze online cursus leren wij jou deze sporen te herkennen en te interpreteren. Denk hierbij aan pootafdrukken, uitwerpselen, haren, veren en nog véél meer. Met kennis van diersporen zal buiten zijn nooit meer hetzelfde zijn!

Voor wie

Het maakt niet uit of jij een natuurgids, groene professional, natuurfotograaf of ‘gewoon’ een natuurliefhebber bent. De cursus is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de cursus op elk moment van de dag volgen, in je eigen tempo en vanaf elke locatie met internettoegang. Regelmatig wordt er nieuwe inhoud aan de cursus toegevoegd zodat er telkens iets nieuws te leren is. Je hebt levenslang toegang tot de cursus. Je kan dus altijd weer iets terugkijken.

Wil je toch liever met een groep in het veld op pad? Neem dan een kijkje naar onze reguliere cursussen in het veld.

Wat kan je verwachten?

Deelnemers aan een cursus diersporen leren de veren van uilen die in de lage landen voorkomen.

De cursus behandeld alle spoortypen die je vinden kan in Nederland en België. Denk hierbij aan pootafdrukken, holen, nesten, veren, uitwerpselen en nog véél meer. De gehele cursusinhoud is te bekijken onderaan de pagina bij veel gestelde vragen.

Hoe werkt de cursus?

De prenten van een wasbeer.

De cursus bestaat uit professioneel geproduceerde video’s en duidelijke teksten en video’s. De cursus is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen. Zo is er een module over pootafdrukken met onder meer lessen over marterachtigen, hoefdieren en hond- en katachtigen.

Sporen leren begrijpen

Deelnemer tekent de veren van een uil na.

Per module voer je buiten opdrachten uit. Je leert immers pas spoorzoeken buiten op de knieën sporen bestuderend. Zo ga je bij het onderdeel “veren” de patronen van uilenveren natekenen. Via ingestuurde opdrachten heb je contact met het cursusteam.

Deelnemers over de opdrachten:

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ondanks dat de cursus online is, krijg je na het insturen van huiswerk een snelle en persoonlijke reactie. De feedback op het huiswerk is positief opbouwend. Jeroen, motiveert zo op afstand om door te gaan naar de volgende stap in de module.
Bert Hoeve
Docent Wildlife Zone.college
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Jeroen geeft altijd snel antwoord op de ingeleverde huiswerkopdrachten. Zijn feedback is persoonlijk, inhoudelijk en positief en door de tips die hij geeft, raak je nog enthousiaster voor de cursus!
Jan Drok

Duidelijke video’s

De cursus bevat vele video’s die de lesstof uitleggen. Hieronder kan je als voorbeeld de video over de prenten van de marterachtigen bekijken.

Wat je kan na de cursus:

Jouw instructeur

Ik ben Jeroen Kloppenburg. Sinds mijn jeugd reeds gefascineerd door de natuur. Ik vind het een uitdaging om kennis over te brengen. Een vonkje te plaatsen bij deelnemers zoals jij en die dan uit te laten groeien tot een vuur.

Naast het lesgeven bij Weylin Tracking zet ik mij ook in als vrijwilliger bij diverse organisaties. Zo ben ik als spoorzoeker verbonden geweest bij het Wolvenmeldpunt en tegenwoordig bij Werkgroep Wolf Nederland. Voor het ottermeetnet ben ik gebiedscoördinator geweest. Ik ben een gediplomeerd IVN Natuurgids en via hetzelfde IVN coördinator geweest van een dassenwerkgroep. Wil je meer weten? Lees dan mijn bio op de website van Weylin Tracking.

Certificaat

Gedurende de cursus doe je regelmatig een test. Daarmee kan je zien of je inhoud van die module begrepen hebt. Je kan de module nog eens doornemen en de test opnieuw doen. Je eindigt de cursus met een toets die de gehele cursus beslaat.

Op het certificaat dat je na voltooiing van de cursus ontvangt staat de totale score van alle testen uit de cursus.

Wat deelnemers zeggen:

Online waardering: Facebook: 5/5 – Google: 4,9/5

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Goede afwisseling van theorie en praktijk (opdrachten). De theorie is op een goed te begrijpen en duidelijke manier gebracht, met een afwisseling van filmpjes en teksten, geïllustreerd met duidelijke foto’s.
Miguel Depoortere
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De passie en het enthousiasme stralen af van Jeroen. Als cursist word je meegezogen in het enthousiasme en de passie van Jeroen. De theorie wordt goed onderbouwd door informatieve video’s en leuke oefeningen.
Annegreet

Nog meer ervaringen lezen? Bezoek dan deze pagina.

Aan de slag?

Niet goed? Geld terug! Tot twee dagen na de aankoop heb je onze ‘niet goed geld terug’ garantie. Het gehele bedrag wordt zonder kosten direct teruggestort op je rekening. De cursus kost €195,- inclusief 21% BTW. Tijdens het bestelproces wordt een account aangemaakt en kan je meteen aan de slag. Veel plezier!

Veel gestelde vragen

Hieronder de meeste vragen die we krijgen over deze cursus. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hieronder staat een overzicht van de cursus. Deze is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen, opdrachten en testen. Wanneer je de cursus hebt doorlopen kan je de eindtest doen. Het resultaat van de testen en eindtest staat vermeld op het certificaat dat je kan downloaden na voltooiing van de cursus.

Cursus Inhoud

Uitklappen

De wijze waarop het leer management systeem (LMS) LearnDash werkt is echt goed. Het geeft jou een snel overzicht van welke modules en lessen je voltooid hebt en waar nog aan gewerkt moet worden. Deze kwaliteit zouden we niet kunnen aanbieden als we je slechts een serie video’s ter download zouden aanbieden.

Om de cursus te doen stuur je regelmatig opdrachten in. Deze worden beoordeeld door het cursusteam. Ook doe je regelmatig een test waarin we jouw voortgang kunnen zien. Dit geeft ons de mogelijkheid je te ondersteunen waar dat nodig is.

Na aanschaf heb je onbeperkt toegang tot de cursus, ook jaren na het voltooien ervan¹. Je kan dus altijd terugkeren en lesstof bekijken als je dat wil.

¹: Zolang Weylin Tracking bestaat behoudt je toegang tot de cursus.

Dit is een cursus van Weylin Tracking, specialisten in diersporen. Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen, cursussen en cursussen gericht op groene professionals.

Veel dank is verschuldigd aan de volgende mensen die hebben proefgedraaid, Nederlands verbeterd en de cursus in zijn geheel op een hoger niveau hebben getild: Annegreet van Arkel, Lucas de Cock, Ilse Donker, Froukje van Gastel, Marjanke Jager, Diny Kok, Huub Vlemmix en Ard Wagenaar (alfabetische volgorde).

Nu is dit een online cursus en bewandelen wij dit pad niet samen buiten. Maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Op diverse momenten wordt er gevraagd een opdracht buiten uit te voeren. En om die opdracht te kunnen beoordelen vragen we je daarvan een verslag in te sturen.

Dit kan je op diverse manieren doen. Soms volstaat een foto in te sturen. Andere keren is er een uitgebreider verslag nodig, bestaande uit tekst en foto’s. Je kan daarvoor teksteditors gebruiken zoals Microsoft Word, of het gratis bij Windows geleverde Wordpad. Andere teksteditors zijn ook prima. Maar let er even op dat het aangeleverde bestand geopend kan worden zonder dat programma. Een PDF bestand werkt bijvoorbeeld prima.

Deze verslagen geven ons de kans jouw voortgang in de gaten te houden. We kunnen je bijsturen waar nodig en voorzien van extra tips en informatie waarmee je verder kan. Je doet de cursus thuis, maar je staat er niet alleen voor!

Is het doen van opdrachten buiten onmogelijk voor je? Ook dan is de cursus geheel te volgen. We hebben de online cursus opgezet na verzoeken van mensen die slecht ter been zijn, of andere redenen hebben waardoor ze niet buiten op pad kunnen. Neem contact met ons op indien dit voor jou het geval is, dan helpen wij jou deze cursus te doen zonder de opdrachten buiten.

De cursus is te doen zonder het insturen van huiswerk. Het verschil is dat je dan geen certificaat ontvangt aan het eind van de cursus. Het certificaat geeft aan dat je alle opdrachten met voldoende resultaat hebt uitgevoerd. Tevens staat er het resultaat op vermeld van alle testen uit de cursus tezamen.

Om het huiswerk in te sturen moet je dus een bestand kunnen maken dat bestaat uit teksten en foto’s. Het liefst ontvang ik PDF. Maar ODT, DOC en RTF zijn geen probleem. Let op dat de bestanden niet tè groot worden. Exporteren als PDF met doel te verzenden als e-mail is de beste optie. Ik werk op Windows, dus sommige bestanden die op Apple computers gemaakt worden kan ik niet openen.

Het is voor mij niet mogelijk ondersteuning te geven bij het maken van deze bestanden.

Om de cursus te volgen heb je het volgende nodig:

  • Interesse in het verborgen leven van de dieren om ons heen.
  • Veldgidsen, hoe meer hoe beter! Wij raden aan onze eigen Veldgids Loopsporen van West Europese Dieren en Uitwerpselen. Ook de KNNV Veldgids Diersporen Europa is een goede keuze.
  • Wat beschikbare tijd. De cursus kan in enkele weken gedaan worden. Maar meer wordt aangeraden zodat de kennis goed kan ‘landen’. Je kan zo lang over de cursus doen als je wilt. We raden je aan de oefeningen zo vaak mogelijk te herhalen.
  • Voldoende kennis van Word, Wordpad of een andere tekstverwerker om een verslag bestaande uit tekst en foto’s te kunnen maken. Zie hierboven.
  • Onze eigen digitale Diersporengids.nl biedt extra verdieping en bevat veel extra informatie die elders niet te vinden is. Denk hierbij aan zaden die in uitwerpselen gevonden kunnen worden en haren van zoogdieren.
  • Alhoewel de cursus te volgen is vanaf elke computer met toegang tot het Internet raden wij je aan een wat groter beeldscherm te gebruiken. Zoals een tablet, laptop of PC.

Zo lang als je wilt. Ook na het voltooien van de cursus blijf je toegang houden¹. Zo kan je later nog weer eens iets opzoeken! Bovendien voegen we regelmatig nieuwe inhoud toe. Zo blijf je ook na voltooiing van de cursus nieuwe dingen leren. Zie bij de inhoudsopgave hierboven de module ‘bonus inhoud’ voor wat we zover hebben toegevoegd.

¹: Zolang Weylin Tracking bestaat behoudt je toegang tot de cursus.

Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij sinds 2016 inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen en cursussen voor natuurliefhebbers, natuurgidsen en groene professionals.

We zijn betrokken (geweest) bij de inventarisatie en bescherming van wolven, otters, dassen en andere zoogdieren. Diverse instructeurs hebben de opleiding IVN Natuurgids afgerond of zetten zich op andere wijze in voor natuurbehoud.

Beoordelingen: Facebook ⭐⭐⭐⭐⭐ (5) – Google ⭐⭐⭐⭐⭐ (4,9)

Bezoek onze website als je meer wilt weten over Weylin Tracking.