Site Overlay

Online cursus wolvensporen

Leer de sporen van wolven herkennen

Is het volgende herkenbaar? Je komt veel buiten en maakt mooie wandelingen in de natuur. Maar een wolf heb je nog nooit gezien. Alhoewel je genoten hebt van je tocht buiten zou je toch graag meer van de aanwezigheid van wolven meekrijgen. De wolven zijn er wel, maar ze hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten allemaal sporen achter wanneer ze actief zijn. Deze sporen zijn over de gehele Veluwe en andere gebieden waar wolven voorkomen te vinden. De sporenspecialisten van Weylin Tracking leren jou in deze online cursus deze sporen te vinden en te begrijpen. Met kennis van diersporen zal buiten zijn nooit meer hetzelfde zijn!

Voor wie is deze cursus bedoeld?

Voor iedereen die zich verdiepen wil in de wolf. Het maakt niet uit of jij een natuurgids, groene professional, natuurfotograaf of ‘gewoon’ een natuurliefhebber bent. Je hebt geen voorkennis nodig. Heb je reeds enige kennis over wolvensporen, dan zal de cursus een goede verdieping geven. Het wordt gegeven door instructeurs die sinds het eerste uur betrokken zijn als spoorzoeker bij de wolf in Nederland. De cursus is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de cursus op elk moment van de dag volgen, op je eigen tempo en vanaf elke locatie met internettoegang.

Toch liever met een groep in het veld op pad? Neem dan een kijkje naar onze reguliere cursussen.

Wolven zijn nog niet zo lang terug in Nederland.

De sporenspecialisten van Weylin Tracking helpen jou in deze online cursus wolvensporen de sporen van deze prachtige dieren te vinden en te begrijpen. Naast de basis van het spoorzoeken leer je de volgende sporen herkennen: pootafdrukken en waarin deze verschillen met andere hondachtigen. De ‘gang’, de wijze van voortbewegen. Uitwerpselen, inclusief herkenning van de gegeten prooien. Herkenning van een wolvenprooi en nog véél meer. Zie voor een compleet overzicht de veel gestelde vragen onderaan deze pagina.

Hoe wordt de cursus gegeven?

De cursus is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen. Zo bestaat de module uitwerpselen onder meer uit een les over hoe wolven uitwerpselen gebruiken als territoriummarkering, herkenning van prooidieren door wolvendrollen te bekijken en hoe wolven de plek uitkiezen waar een drol wordt achtergelaten. Een compleet overzicht staat hieronder bij de veel gestelde vragen.

Er wordt gebruik gemaakt van professioneel geproduceerde video’s. Je hebt geen speciale computerkennis nodig om de cursus te volgen.

Jouw instructeur

Ik ben Jeroen Kloppenburg. Sinds mijn jeugd reeds gefascineerd door de natuur. Ik vind het een uitdaging om kennis over te brengen. Een vonkje te plaatsen bij deelnemers zoals jij en die dan uit te laten groeien tot een vuur.

Naast het lesgeven bij Weylin Tracking zet ik mij ook in als vrijwilliger bij diverse organisaties. Zo ben ik als spoorzoeker verbonden geweest bij het Wolvenmeldpunt en tegenwoordig bij Werkgroep Wolf Nederland. Voor het ottermeetnet ben ik gebiedscoördinator geweest. Ik ben een gediplomeerd IVN Natuurgids en via hetzelfde IVN coördinator geweest van een dassenwerkgroep. Wil je meer weten? Lees dan mijn bio op de website.

Voorbeeld video

Bekijk de volgende video die onderdeel is van de module over de uitwerpselen van wolven.

Na deze cursus kan je:

Een wolf staat in de bosrand en kijkt in de richting van de fotograaf.

Wat de deelnemers zeggen:

Online waardering: Facebook: 5/5 – Google: 4,9/5

5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De online wolvencursus van Weylin is echt een aanrader. Ik kan nu de sporen van wolven (poep, pootafdruk, gang) veel beter herkennen.
Anita Steenbergen
Bos BSO
IVN Natuurgids
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De opzet van de cursus is goed, je wordt van begin meegenomen door Jeroen in het leven van de wolf en de sporen die ze achterlaten.
Jaqcues van der Kraan
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
Ik heb deze onlinecursus cadeau gekregen en ga in september ook nog mee met de Workshop Wolvensporen. Eenmaal gegrepen door het spoorzoeken is geen wandeling meer hetzelfde.
René Breuer
Vrijwillige boswachter NM
IVN Natuurgids
Gids Burgers’ Zoo
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
5 ster waardering
De opdrachten zijn een goede stimulans om zelf de wandelschoenen aan te trekken en op stap te gaan, op zoek naar sporen en de theorie toe te passen in de praktijk, met telkens een duidelijke feedback van jou Jeroen op de in te sturen opdrachten.
Miguel Depoortere

Begin nu je avontuur als spoorzoeker

Niet goed? Geld terug! Tot twee dagen na de aankoop heb je onze ‘niet goed geld terug’ garantie. Het gehele bedrag wordt zonder kosten direct teruggestort op je rekening. Tijdens het bestelproces maak je een account waarna de cursus direct in jouw profiel beschikbaar komt.

Nog vragen?

Hieronder de meeste vragen die we krijgen over deze cursus. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hieronder staat een overzicht van de cursus. Deze is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen, opdrachten en testen. Wanneer je de cursus hebt doorlopen kan je de eindtest doen. Het resultaat van de testen en eindtest staat vermeld op het certificaat dat je kan downloaden na voltooiing van de cursus.

Cursus Inhoud

Uitklappen
Module inhoud
0% voltooid 0/1 stappen

De wijze waarop het leer management systeem (LMS) LearnDash werkt is echt goed. Het geeft jou een snel overzicht van welke modules en lessen je voltooid hebt, en waar nog aan gewerkt moet worden. Deze kwaliteit zouden we niet kunnen aanbieden als we je slechts een serie video’s ter download zouden aanbieden.

In de cursus zijn diverse opdrachten opgenomen. Bij de selectie daarvan zijn we uit gegaan van de effectiviteit van deze opdrachten. Met onze jarenlange ervaring in het lesgeven over diersporen hebben deze opdrachten zich ruimschoots bewezen. We raden je aan deze opdrachten zo vaak mogelijk te doen.

Is het doen van opdrachten buiten onmogelijk voor je? Ook dan is de cursus geheel te volgen. We hebben de online cursus opgezet na verzoeken van mensen die slecht ter been zijn, of andere redenen hebben waardoor ze niet buiten op pad kunnen.

Na aanschaf heb je zes maanden toegang om de cursus te voltooien. Dit is ruim voldoende om de cursus op rustig tempo te doorlopen.

Alle foto’s en video’s zijn gemaakt door Jeroen Kloppenburg, eigenaar van Weylin Tracking. Voor deze cursus is gebruik gemaakt van een mix van beelden die gemaakt zijn zowel in dierentuinen als in het wild. Voor alle beelden in het wild zijn vele uren van spoorzoeken vooraf gegaan. Alle beelden van wilde wolven zijn gemaakt tijdens de reguliere tijden (tussen zonsopkomst en zonsondergang) en vanaf publiekelijk toegankelijke paden. Wij hanteren de principes van Nature First.

Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij sinds 2016 inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen en cursussen voor natuurliefhebbers, natuurgidsen en groene professionals.

We zijn betrokken (geweest) bij de inventarisatie en bescherming van wolven, otters, dassen en andere zoogdieren. Diverse instructeurs hebben de opleiding IVN Natuurgids afgerond of zetten zich op andere wijze in voor natuurbehoud.

Beoordelingen: Facebook ⭐⭐⭐⭐⭐ (5) – Google ⭐⭐⭐⭐⭐ (4,9)

Bezoek onze website als je meer wilt weten over Weylin Tracking.

Veel dank is verschuldigd aan de volgende mensen die deze cursus hebben proefgedraaid, Nederlands verbeterd en de cursus in zijn geheel op een hoger niveau hebben getild: Michan Biesbroek, Mariette Geest, Bim Rouwenhorst en Anita Steenbergen.