Site Overlay

Online cursus wolvensporen

Leer de sporen van wolven herkennen

Wolven laten zich niet gemakkelijk zien, maar ze laten wel sporen achter. Met deze cursus wolvensporen van de sporenspecialisten van Weylin Tracking ga je deze sporen vinden en begrijpen. Denk hierbij aan pootafdrukken, uitwerpselen, urinemarkeringen, prooiresten en meer.


Tijdelijk kost deze cursus geen €39,95 maar €29,95.

Nog niet zo lang geleden was de aanwezigheid van wolven in Nederland een theoretische mogelijkheid. Inmiddels is het een realiteit en zijn er meerdere roedels aanwezig. Wolven laten zich erg moeilijk zien maar laten wel sporen na. Deze sporen zijn over de gehele Veluwe en andere gebieden in Nederland te vinden. De sporenspecialisten van Weylin Tracking helpen jou in deze online cursus wolvensporen de sporen van deze prachtige dieren te vinden en te begrijpen.

Voor wie

Deze cursus is voor iedereen die meer leren wilt over wolven en hun sporen. De cursus is geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de cursus op elk moment van de dag volgen, op je eigen tempo en vanaf elke locatie met internettoegang. Toch liever met een groep in het veld op pad? Neem dan een kijkje naar onze reguliere cursussen.

Wat je kan verwachten

Deze cursus behandeld het brede palet aan sporen dat wolven achterlaten. Voor een volledige inhoudsopgave zie de veel gestelde vragen onderaan deze pagina.

Diersporengids die open gehouden wordt naast een dierspoor.
Basis van het spoorzoeken

Wat neem je mee? Hoe gebruik je het licht? Hoe kijk je zodat je niets overslaat? Dit is allemaal onderdeel van de module ‘basis van het spoorzoeken’. Ga voorbereidt op stap!

Een pootafdruk (prent) van een wolf.
Pootafdrukken

Hoe herken je een pootafdruk van een wolf, hond of vos? Het is niet zo eenvoudig als een X in de afdruk te kunnen tekenen. Hoe het nu ècht zit leggen we je uit in de module prenten.

Een wolf die zich in draf verplaatst.
De draf

Een pootafdruk is nooit genoeg om een loopspoor als van wolf te determineren. Daarvoor heb je een drafspoor nodig. Het herkennen van het spoor is onderdeel van de cursus.

Uitwerpsel vol met haren van een wolf.
Overige inhoud

Ook prooiresten, uitwerpselen en woonsporen zijn onderdeel van deze cursus.
Evenals interviews met mensen die in het dagelijks leven te maken hebben met de wolf.

Hoe wordt de cursus gegeven?

De cursus is opgedeeld in modules. Elke module behandeld een bepaald onderwerp. Zo is er de module uitwerpselen. Modules zijn opgedeeld in lessen. Zo bestaat de module uitwerpselen onder meer uit een les over hoe wolven uitwerpselen gebruiken as territoriummarkering, herkenning van prooidieren door middel van hun haren, hoe DNA wordt verzameld voor wetenschappelijk onderzoek en hoe wolven de plek uitzoeken waar een drol wordt gedeponeerd. Een compleet overzicht van alle modules en lessen is te zien hieronder bij veel gestelde vragen. Er wordt gebruik gemaakt van een combinatie van teksten en foto’s als wel professioneel geproduceerde video’s. We maken gebruik van LearnDash, een professioneel online leerplatform waarmee het voor jou eenvoudig navigeren is. Je eindigt de cursus met een afsluitende test en certificaat.

Bekijk de volgende video die onderdeel is van de module over de uitwerpselen van wolven.

Na deze cursus kan je:

Wat deelnemers zeggen

De online wolvencursus van Weylin is echt een aanrader. Leuk hoe Jeroen met de filmpjes laat zien hoe hij zelf naar wolven en hun sporen zoekt. Hij is enthousiast, bewondert echt de natuur en legt het duidelijk uit. Ik kan nu de sporen van wolven (poep, pootafdruk, gang) veel beter herkennen. Ik hoop ook ooit eens het geluk te hebben een wolf voorbij te zien komen. In korte hoofdstukjes met tekst en filmpjes neemt hij je mee langs diverse onderwerpen als uitwerpselen en gangen. Aan het einde zit een toets, waarbij je kan kijken wat je er inmiddels al van weet. Ik ben er 2 dagdelen mee zoet geweest. Dit riekt naar meer. Ik heb me opgegeven voor de jaarcursus diersporen, en ga daarvoor naar de Veluwe op vakantie. Hopelijk herken ik daar wat sporen…

Anita Steenbergen (bos BSO medewerker en IVN natuurgids in opleiding, 44 jaar)

Om een cursus welke normaal gesproken in de buitenlucht wordt gegeven om te zetten in een online cursus heb je al een flinke uitdaging. Maar het Is Weylin Tracking gelukt. De opzet van de cursus is goed, je wordt van begin meegenomen door Jeroen in het leven van de wolf en de sporen die ze achterlaten.
De filmpjes die je ziet zijn duidelijk en geven een goed beeld, de begeleidende tekst vullen het goed aan. Zeker een aanrader als je niet of tijdelijk niet makkelijk naar buiten kunt, maar toch meer wilt weten.
Ook een aanrader als je de workshop al een keer gevolgd hebt en je kennis een beetje wilt opfrissen.

Jacques van der Kraan (thebushcrafter.nl)

Als (vrijwillige) boswachter bij Natuurmonumenten, IVN Natuurgids, Gids Burgers’ Zoo heb ik met veel plezier de onlinecursus wolvensporen gevolgd. De cursus heeft mij goed inzichtelijk gemaakt hoe ik een eventuele “prent” van een wolf kan herkennen als ik in het veld ben.
Door de informatieve filmpjes maakt Jeroen het op een prettige en leerzame manier duidelijk waar je op moet letten. Ook wordt er achtergrondinformatie gegeven over de leefwijze van de wolf. Ik heb deze onlinecursus cadeau gekregen en ga in september ook nog mee met de Workshop Wolvensporen. Eenmaal gegrepen door het spoorzoeken is geen wandeling meer hetzelfde.

René Breuer (vrijwillige boswachter bij Natuurmonumenten, IVN Natuurgids en Gids Burgers’ Zoo)

Nog meer ervaringen lees je op deze pagina.

Krijg meteen toegang tot de cursus

Schaf nu de cursus aan en krijg meteen toegang tot de cursus. Tijdens het bestelproces maak je een account waarna de cursus in jouw profiel beschikbaar komt. Je krijgt zes maanden de tijd de cursus te doen. Dat is meer dan voldoende om de gehele cursus op jouw eigen tempo te volgen en alle opdrachten uit te voeren.

Tijdelijk kost deze cursus geen €39,95 maar €29,95.

Groep deelnemers aan een cursus wolvensporen staan in de buurt van een wolvendrol.

Over Weylin Tracking

Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij sinds 2016 beschikbaar via onze veldgidsen en cursussen gericht op natuurliefhebbers en groene professionals.

Naast dat wij cursussen geven zetten we ons ook in via diverse organisaties. Zo zijn we betrokken (geweest) bij de inventarisatie van wolven, otters, dassen en andere zoogdieren. Diverse instructeurs hebben de opleiding IVN Natuurgids afgerond of zetten zich op andere wijze in voor natuurbehoud.

Bezoek onze website voor meer informatie, activiteiten, online winkel en blog. Vergeet je daar niet te abonneren op onze nieuwsbrief. Je ontvangt dan meteen gratis ons e-book ‘Beginnen met spoorzoeken‘ in je inbox.

Bezoek onze website als je meer wilt weten over Weylin Tracking.

Nog vragen?

Hieronder de meeste vragen die we krijgen over deze cursus. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hieronder staat een overzicht van de cursus. Deze is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen, opdrachten en testen. Wanneer je de cursus hebt doorlopen kan je de eindtest doen. Het resultaat van de testen en eindtest staat vermeld op het certificaat dat je kan downloaden na voltooiing van de cursus.

Cursus Inhoud

Uitklappen
Module inhoud
0% voltooid 0/1 stappen

De wijze waarop het leer management systeem (LMS) LearnDash werkt is echt goed. Het geeft jou een snel overzicht van welke modules en lessen je voltooid hebt, en waar nog aan gewerkt moet worden. Deze kwaliteit zouden we niet kunnen aanbieden als we je slechts een serie video’s ter download zouden aanbieden.

Dit is een cursus van Weylin Tracking, specialisten in diersporen. Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen, cursussen en cursussen gericht op groene professionals.

Veel dank is verschuldigd aan de volgende mensen die hebben proefgedraaid, Nederlands verbeterd en de cursus in zijn geheel op een hoger niveau hebben getild: Michan Biesbroek, Mariette Geest, Bim Rouwenhorst en Anita Steenbergen.

Wij zijn ervan overtuigd dat je alleen maar een goede spoorzoeker kan worden als je daadwerkelijk gaat spoorzoeken. De theoretische basis is niet zo heel erg groot, het zijn vooral de buiten op de knieën besteedde uren die er toe doen.

In de cursus zijn diverse opdrachten opgenomen. Bij de selectie daarvan zijn we uit gegaan van de effectiviteit van deze opdrachten. Met onze jarenlange ervaring in het lesgeven over diersporen hebben deze opdrachten zich ruimschoots bewezen. We raden je aan deze opdrachten zo vaak mogelijk te doen.

Na aanschaf heb je zes maanden toegang om de cursus te voltooien. Dit is ruim voldoende om de cursus op rustig tempo te doorlopen.

Alle foto’s en video’s zijn gemaakt door Jeroen Kloppenburg, eigenaar van Weylin Tracking. Voor deze cursus is gebruik gemaakt van een mix van beelden die gemaakt zijn zowel in dierentuinen als in het wild. Voor alle beelden in het wild zijn vele uren van spoorzoeken vooraf gegaan. Alle beelden van wilde wolven zijn gemaakt tijdens de reguliere tijden (tussen zonsopkomst en zonsondergang) en vanaf publiekelijk toegankelijke paden. Wij hanteren de principes van Nature First.