Site Overlay

Home

Cursus Diersporen en Spoorzoeken

Wil jij leren spoorzoeken en diersporen herkennen? Of misschien ga je al wel eens spoorzoeken en wil je er meer over leren? Als je geïnteresseerd bent in het verkennen van de natuur en het ontdekken van wat er om je heen gebeurt, dan is deze cursus perfect voor jou.

Dieren zijn overal aanwezig, maar hebben geleerd zich voor ons te verstoppen. Ze laten echter allemaal sporen achter die hun aanwezigheid verraden. Denk hierbij aan pootafdrukken, uitwerpselen, vraat- en woonsporen. Met deze cursus leer je deze sporen begrijpen en herkennen. Een wandeling buiten zal nooit meer hetzelfde zijn!

Onze online cursus is gemakkelijk te volgen en geschikt voor alle leeftijden. Je kunt de cursus op elk moment van de dag volgen, op je eigen tempo en vanaf elke locatie met internettoegang. Dus als je meer wilt weten over de dieren in jouw omgeving en je wilt genieten van de natuur op een nieuwe manier, schrijf je dan nu in voor onze online cursus diersporen. We kijken ernaar uit om je te leren hoe je diersporen kunt identificeren en wat ze kunnen vertellen over de dieren die ze achterlaten!

Meteen beginnen? De cursus kost €195,- inclusief 21% BTW. Tijdens het bestelproces wordt een account aangemaakt en kan je meteen aan de slag. Veel plezier!

Een kijkje nemen

Wat kan je verwachten?

De cursus volgt onze reguliere cursus diersporen en spoorzoeken, maar is geheel online. Je bepaalt zelf hoe lang je over deze cursus doet en wanneer je ermee aan de slag gaat. Er zijn geen lange reisafstanden, je bent ermee bezig in je eigen omgeving.

Hoe werkt de cursus?

De cursus is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen. Zo is er een module over pootafdrukken met lessen over marterachtigen, hoefdieren en hond- en katachtigen. Onderaan deze pagina kan je bij veel gestelde vragen een compleet overzicht vinden.

Sporen leren begrijpen

Onderdeel zijn opdrachten die je in je eigen omgeving doet. Voor de opdrachten gebruiken we verschillende werkvormen. Want zó blijft de cursus leuk en verrassend. Zo ga je bijvoorbeeld bij het onderdeel “veren” de patronen van uilenveren natekenen.

Duidelijke video’s

Professioneel gemaakte video’s worden ingezet als introductie op een les. Hieronder kan je als voorbeeld de video over de prenten van de marterachtigen bekijken. Naast video’s bestaan de lessen uit duidelijke teksten, foto’s en tekeningen.

Sporen ècht Begrijpen


Als je ziet hoe een dier een spoor maakt, begrijp jij het beter. Zoals hierboven op de video een kokmeeuw die een trappelspoor maakt.

Nog een voorbeeld


Nog een voorbeeld van een video. Ditmaal één van de video’s uit de module woonsporen. Deze video gaat over het gebruik van holen en holten door vogels.

Je staat er niet alleen voor

Je leert diersporen pas ècht buiten op de knieën, sporen bestuderend. Daarom voer je na elke module een opdracht uit. Deze stuur je digitaal in. Op deze inzendingen krijg je feedback. Niet alleen wat goed en fout ging, maar ook tips om je verder te verdiepen. Zo sta je er niet alleen voor. Overigens is het doen van de opdrachten niet verplicht. Je kan de cursus ook volgen zonder deze te doen.

Ondanks dat de cursus online is, krijg je na het insturen van huiswerk een snelle en persoonlijke reactie. De feedback op het huiswerk is positief opbouwend. Jeroen, motiveert zo op afstand om door te gaan naar de volgende stap in de module.

Bert Hoeve, docent Wildlife Zone.college

… het leuke aan deze cursus, zijn de interactieve opdrachten. Deze opdrachten geven een extra stimulans om het veld in te gaan en de handen uit de mouwen te steken! Deze doe- ervaringen zetten aan tot extra denkwerk en het structureel analytisch werken, zoals Jeroen het aanleerde. Al snel kom je tot te conclusie, dat deze opdrachten de “echte” bouwstenen vormen van de opleiding, want in het veld is het toch iets moeilijker dan achter het scherm. 😊 Het was heel aangenaam om te ervaren, dat Jeroen en zijn team, voldoende tijd nemen om de ingezonden opdrachten in detail te bestuderen en ons te voorzien van persoonlijk advies en menige leerrijke suggesties. Dit resulteert in een warm gevoel van samenhorigheid, ondanks de afstand. Deze aanpak geeft zeker een extra dimensie aan deze cursus, de kennis van de deelnemer en de kwaliteit van de opleiding!

A.C., Ninove België

Wat heb je nodig?

  • Interesse in het verborgen leven van de dieren om ons heen.
  • Veldgidsen, hoe meer hoe beter! Wij raden aan onze eigen Veldgids Loopsporen en Uitwerpselen. Ook de KNNV Veldgids Diersporen Europa is een goede keuze.
  • Wat beschikbare tijd. De cursus kan in enkele weken gedaan worden. Maar meer wordt aangeraden. Je kan zo lang over de cursus doen als je wilt.
  • Voldoende kennis van Word, Wordpad of een andere tekstverwerker om een verslag bestaande uit tekst en foto’s te kunnen maken.
  • Onze eigen digitale Diersporengids.nl biedt extra verdieping en bevat veel extra informatie die elders niet te vinden is. Denk hierbij aan zaden die in uitwerpselen gevonden kunnen worden, en haren van zoogdieren.

Wat onze deelnemers zeggen

Het prettige aan de online cursus diersporen en spoorzoeken vind ik dat je alles op je eigen tempo kan doen, en dat je hiervoor niet ver hoeft te reizen. De instructie video’s met duidelijke uitleg helpen enorm om jezelf te ontwikkelen als een spoorzoeker. Je merkt dat Jeroen jaren ervaring heeft in het spoorzoeken en hij weet dit ook goed op de cursist over te brengen. Het lesmateriaal is duidelijk en de opdrachten zorgen ervoor dat je uitgedaagd word in het zoeken/vinden naar sporen waar jezelf misschien in eerste instantie niet aan had gedacht. Na het insturen van de huiswerkopdrachten worden deze snel beoordeeld en volgt er naar aanleiding van je eigen ervaring nog extra informatie die je enorm kunnen helpen om de juiste conclusie te trekken. Iets wat ik geleerd heb is dat een spoorzoeker naar feiten zoekt, en niet zomaar aannames doet. Ik kijk uit naar de volgende online cursus spoorzoeken.

Michel van Eupen van Woodcraft Survival

Nog meer ervaringen lezen? Bezoek dan deze pagina.

Aan de slag?

Met deze knop kan je snel aan de slag. De cursus kost €195,- inclusief 21% BTW. Tijdens het bestelproces wordt een account aangemaakt en kan je meteen aan de slag. Veel plezier!

Toch liever een reguliere cursus?

We geven ook cursussen buiten waarbij je met een groep mensen aan de gang gaat. Denk hierbij aan een eendaagse workshop wolvensporen, een tweedaagse diersporencursus en een complete opleiding diersporen. Ook bieden we (in-house) cursussen aan voor groene professionals.

Veel gestelde vragen

Hieronder de meeste vragen die we krijgen over deze cursus. Staat jouw vraag daar niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Hieronder staat een overzicht van de cursus. Deze is opgedeeld in modules die bestaan uit lessen, opdrachten en testen. Wanneer je de cursus hebt doorlopen kan je de eindtest doen. Het resultaat van de testen en eindtest staat vermeld op het certificaat dat je kan downloaden na voltooiing van de cursus.

Cursus Inhoud

Uitklappen
Tot slot
Uitbreiden
Module inhoud
0% voltooid 0/2 stappen
Module inhoud
0% voltooid 0/1 stappen

De wijze waarop het leer management systeem (LMS) LearnDash werkt is echt goed. Het geeft jou een snel overzicht van welke modules en lessen je voltooid hebt, en waar nog aan gewerkt moet worden. Deze kwaliteit zouden we niet kunnen aanbieden als we je slechts een serie video’s ter download zouden aanbieden.

Om de cursus te doen stuur je regelmatig opdrachten in. Deze worden beoordeeld door het cursusteam. Ook doe je regelmatig een test waarin we jouw voortgang kunnen zien. Dit geeft ons de mogelijkheid je te ondersteunen waar dat nodig is.

Na aanschaf heb je onbeperkt toegang tot de cursus, ook jaren na het voltooien ervan. Je kan dus altijd terugkeren en lesstof bekijken als je dat wil.

Dit is een cursus van Weylin Tracking, specialisten in diersporen. Wij zijn gefascineerd door diersporen en zijn continue bezig die te begrijpen. Deze kennis maken wij inzichtelijk en beschikbaar via onze veldgidsen, cursussen en cursussen gericht op groene professionals.

Veel dank is verschuldigd aan de volgende mensen die hebben proefgedraaid, Nederlands verbeterd en de cursus in zijn geheel op een hoger niveau hebben getild: Annegreet van Arkel, Lucas de Cock, Ilse Donker, Froukje van Gastel, Marjanke Jager, Diny Kok, Huub Vlemmix en Ard Wagenaar (alfabetische volgorde).

Wij zijn ervan overtuigd dat je alleen maar een goede spoorzoeker kan worden als je daadwerkelijk gaat spoorzoeken. De theoretische basis is niet zo heel erg groot, het zijn vooral de buiten op de knieën besteedde uren die er toe doen.

Nu is dit een online cursus en bewandelen wij dit pad niet samen buiten. Maar daar hebben we een oplossing voor gevonden. Op diverse momenten wordt er gevraagd een opdracht buiten uit te voeren. En om die opdracht te kunnen beoordelen vragen we je daarvan een verslag in te sturen.

Dit kan je op diverse manieren doen. Soms volstaat een foto in te sturen. Andere keren is er een uitgebreider verslag nodig, bestaande uit tekst en foto’s. Je kan daarvoor teksteditors gebruiken zoals Microsoft Word, of het gratis bij Windows geleverde Wordpad. Andere teksteditors zijn ook prima. Maar let er even op dat het aangeleverde bestand geopend kan worden zonder dat programma. Een PDF bestand werkt bijvoorbeeld prima.

Deze verslagen geven ons de kans jouw voortgang in de gaten te houden. We kunnen je bijsturen waar nodig en voorzien van extra tips en informatie waarmee je verder kan. Je doet de cursus thuis, maar je staat er niet alleen voor!

Zo lang als je wilt. Ook na het voltooien van de cursus blijf je toegang houden. Zo kan je later nog weer eens iets opzoeken! Bovendien zijn we van plan regelmatig nieuwe inhoud toe te voegen. Zo blijf je ook na voltooiing van de cursus nieuwe dingen leren.